Bahaya Alfalfa


Pokok Alfafa atau Medicago Sativa

sebelum nak consume sebarang produk yg berasaskan alfalfa (medicago sativa), pastikan ia dihasilkan drp DAUN shj kerana ia lebih SELAMAT. elakkan produk alfalfa yang dihasilkan drp BENIH alfalfa kerana ia tidak selamat utk penggunaan long term yg boleh menyebabkan reaksi yg sama dgn penyakit autoimun 'lupus erythematosus'

dan paling penting, pastikan ia ditanam secara organik....

alfalfa ni mmg tumbuhan herba yg byk faedah..sangat2 berharga..tapi kalo silap tanaman dan proses penghasilan, ia boleh jadi 'racun' kpd manusia.

disebabkan itu, Shaklee tanam sendiri, proses sendri dan betol2 jaga kualiti alfalfa utk diproses menjadi tablet & hanya guna daun alfalfa shj yg dikeringkan dgn udara secara semulajadi supaya tak hilang dia punya nutrisi.


kalo nk tahu, alfalfa ni kaya dgn klorofil & ia kaya dgn pelbagai nutrisi yg mana kebanyakannya tidak terdapat dalam buah2an & sayur2an.

1 yg paling sy suka tentang alfalfa ialah 'MILK BOOSTER' ...masa breastfeed Onnee dlu, mcm2 herba dh sy try, tapi tak ngam..lps ambik alfalfa tu lah, susu banyak walaupun tak semeriah org lain. (sbb krg rajin nak mengepam ..muahahahha.) ibu-ibu jgn 'kurang rajin' macam saya yea... heheheh.

sebabnya, dalam penyusuan ibu ni , kalo tak apply konsep 'demand & supply' pun tak jadi jugak walaupun ambik macam-macam milk booster.


so, azam 2014 ni, utk bakal baby , saya nak fully breastfeed.. dgn bantuan Alfalfa & vitamin Shaklee untuk ibu menyusu ....InshaAllah

sementara tengah hamil, saya berhenti makan alfalfa kerana terdapat beberapa bukti bahawa alfalfa boleh bertindak seperti estrogen dan ini mungkin memberi kesan kepada kehamilan. jika anda ada masalah kesihatan dan ingin ambik alfalfa, dinasihatkan agar mendapatkan konsultasi drp doktor terlebih dahulu

INFO :
pakar yg mengamalkan perubatan Ayurveda tradisional (the main system of health care in India) menggunakan alfalfa untuk :
# melancarkan sistem pencernaan/penghadaman
# melegakan gejala artritis

Lain2 pengamal perubatan tradisional menggunakan alfalfa utk;
# gejala anemia
# meningkatkan pengeluaran susu ibu di kalangan wanita yang mempuyai kesukaran penyusuan bayi mereka.

Sumber :

1. http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/druginfo/natural/19.html
2. http://health.howstuffworks.com/wellness/natural-medicine/herbal-remedies/alfalfa-herbal-remedies.htm


No comments

Tegurlah, Bukan Menghukum . Sayangilah, Bukan Menfitnah
Maafkanlah, Bukan Membenci . Mudahkanlah, Bukan Menyusah
Jadi, Saling Ingat Memperingatilah . Kerana Kita Mudah Lupa & Alpa