Bila Anak Tengah Melasak

video

ni lah keje Humayraa ejak dua menjak nih...pantang nampak kerusi, dia nak panjat...
setahun 2 1/2 bulan baru tuh.....terpaksa mama hangkut smeua kerusi simpan dalam stor....so, meja makan rumah kita dah togel....


build healthy kids ~ speaking london pulakk !!

suplemen pilihan ibu-ibu di Malaysia.....keadaan sekarang yang banyak terdedah dengan sumber makanan yang kurang sihat, saya kasi anak-anak saya vitamin...
bamyak brand yang ada jual kat market malaysia..antara yang glemer dan selalu ada kat iklan tv,
scotts emulsion..
kalau pergi farmasi macam guardian, watson dan farmasi lain, ada macam-macam jenis vitamin budak...
bila saya dah kenal jenama shaklee since anak saya masih baby, so saya banyak study psl vitamin nih....
so, baru saya tahu yang vitamin ada 2 jenis ;
  • vitamin semulajadi
  • vitamin sintetik

vitamin semulajadi lebih baik daripada vitamin sintetik,
analogi mudah yang saya boleh explain, vitamin semulajadi macam kita makan buah-buahan betul..
kalau vitamin sintetik, macam kita makan buah-buahan plastik...
ermmm, mana satu nak pilih?? of course la vitamin semulajadi kan....
dan ramai ibu mempercayai brand Shaklee....SELAMAT, BERKESAN, SEMULAJADI.





baca apa tu anak oiiii !!

baca apa ntah tu..mulut terkumat-kamit......
bila mama ngintai, senyum2 sambil suruh mama pi buat keje.........kihkihkihkihkih..

lawak la kakak Onnee nih...

yang paling lawak, siap terhingguk-hingguk badannya macam tengah mengaji Al-Quran..

sejuk perut mama nak oiiii.....hehehehe

Ayam Nandos Marvellous !!



ayam nya, blh dikatakan cam ayam percik bakar je...

tp yang buat jadi sedap sebab sos dia tuh..

perghh, memang teringat-ingat je weh....ada kang esok org terjah nandos alamanda...hehehehe...



crispy potato ni pun sodap !!!


Don't Give Up !

Kerabu Sotong Ala Thai

kerabu sotong ala thai, tapi ada beberapa bahan yang tak cukup..hihihi..

so, saya letak je apa yang ada dalam fridge....

asalkan nampak macam kerabu, bercampur gaul, ok lah tu...rasa nya pun, boleh tahan la...lalu masuk tekak tu, pass...tak kene penalti..hahahahha...



senang je nak masak kerabu sotong,

sotong tu rebus dulu dalam air yang sikit je dah...sebab air sotong tu tak guna pun..dan sotong cepat masak..tak perlu masak lama sangat...

sementara sotong masak tu, sediakan bahan-bahan hirisan untuk kerabu, nanti nak gaul dengan hirisan sotong.

kacang panjang (hiris nipis dan bulat)
serai (hiris bulat )
tomato ( potong dadu )
bawang merah (hiris nipis)
lada merah (hiris nipis) boleh gak guna cili padi
perahan limau nipis
2 sudu makan cuka
garam secukup rasa
gula secukup rasa

bila sotong dah masak, toskan dan hiris nipis..campak je dalam mangkuk dan gaul rata..cuba try test rasa temgok, kalau ok, boleh hidang.kalau tqk ok lagi, tambah bahan perasa sampai rasa sedap..hihihi

sedapp kannn kerabu sotong....tp orang yang ada gout, kene tahan nafsu makan makanan laut..akan beri kesan pada anda...

kalau yg belum ada gout sekalipun, tapi suka bebenor makan seafood, haaa hati-hati okey....

seafood salah satu punca gout....

tapi anda boleh cegah gout dengan pengambilan suplemen yang biasa saya suggest kepada customer saya iaitu ;


  • alfalfa complex
  • performance drink
  • omega guard




nak cuba? boleh hubungi saya, 019.3121609...free consultation je.....


Makeup Remover Yang Paling Best

korang jenis yang suka mekap tak? tak kesah la, jenis yang mekap nipis2, atau yg mekap tebal 7 kaki...

eyh, itu dalam kedalaman kubur....*sorry*

macam saya, kalau pergi office, memang akan mekap jugak walau tak tebal sangattt..
nipis2 je....

lipstick
foundation
compact powder
blusher
eyeliner (kadang-kadang)
maskara (kadang-kadang gak)

walaupun mekap nipis senipis kulit bawang, kesan-kesan mekap tu tetap ada..
lagi pulak yang waterproof kan...
susahnya nak sental bila nak ambik wuduk...
kalau time bendera merah (period) tu, ok lah kan nak pakai mekap sepanjang masa kat opis atau waktu keluar lepak-lepak dengan family dan kekawan....hihihihihih

pix : google
so, untuk pastikan makeup ditanggalkan dengan efektif, saya biasa guna makeup remover silkygirl.
ok sangat dan harga berpatutan...
yang botol biru tu, liquid
yang botol putih tutup hijau tu, mcm lotion,  warna putih..
bau nya soft je...



makeup remover ni penting sangat dan bagi saya, walaupun tak pakai mekap, tetap juga kene guna makeup remover nih...sebab nak kasi buang segala kotoran yang lekat kat kulit muka sepanjang hari....
dan mesti cuci muka betul-betul supaya kulit boleh bernafas..kesian kat kulit , asyik tertutup dengan foundation dan sebagainya
 kena pulak, cuci muka cincai jer..

perbuatan itu bakal mengundang tetamu yang tak dingini....
tetamu yang tak membawa rahmat...
apalagi kalau bukan miss jerawat..hahahahah
stress tau kalau jerawat tumbuh melata segar bugar kat muka....
gggggrrrrrrr....


kulit wajah yang tercalit mekap, mesti dibersihkan serbersih-bersihnya sebelum nak solat supaya air wuduk betul-betul kene pada anggota wajib wuduk iaitu muka....
kalau tak, agak-agak solat kita tu sah ke tak?
*membebel la pulak*

makanya, selepas dah sapu dan tonyoh makeup remover pada wajah kita tu,  kene la cuci muka dengan facial wash...takkan biar cam tu je weh.....
pedih kulit muka kesan tonyoh sekuat hati tadi dan pedih sebab mekap remover tadi ada terkena mata sikit...hehehehhe
bilas tau, jangan tak bilas..... !

facial cotton digunakan untuk mencuci muka , atau mekap menggunakan makeup remover
facial cotton
dan satu lagi, bila nak keluar jenjalan tu, nak ke pejabat, korang mesti bawak 3 benda ni kan..

makeup remover
facial cotton
facial wash
(wajib bawak : kain telekung, kecuali pakain korang menepati syarat sah solat tanpa telekung...hihihi)

berat & leceh jugak kan nak bawak semua benda tadi tu..

so, saya nak intro satu makeup remover syang sangatttttt snagatttt sangattt best..

tak payah facial cotton
tak payah facial wash
.
.
.
.
.
.
Nutriwhite Gentle Action Makeup Remover

dia lah makeup remover
dia lah jugak facial wash

2 in 1

dan yang best, makeup remover ni tak perlu guna facial cotton pun 
dan tak perlu tonyoh atau gosok muka sekuat hati semata-mata nak tanggalkan makeup setebal 7 inci...
nama nya pun gentle action

"tindakan yang lembutttt jerrr"

yess, gunakan dia sebagai facial wash..
 then, u know what..

air basuhan muka korang nanti, keluar color brown..
sebab foundation..hahaha..
itulah pengalaman saya yang tak bermekap tebal kalerpul..

kalo yang mekap tebal tu, saya tak tahulah akan keluar kaler apa air basuhan muka tadi...kihkihkihkihkih...

Nutriwhite Gentle Action Makeup Remover


dan saya memang suka makeup ni sangatttttttt..sebab tak pelu nak bawak banyak2 stuff cam facial cotton bagai....
lagi pulak, my handbag penuh dengan segala macam bisnes stuff, so lagi mau tambah barang lain? roboh bahu saya .....sayang bahu, masih nak pakai lama lagi...hahahhahaha

5 sebab saya suka Nutriwhite Gentle Action Makeup Remover ;
  • jimat dan tahan lama , lebih kurang 6 bulan untuk 1 tiub berisi 150gram
  • harga berpatutan dan mampu milik walaupun produk setaraf produk femes di meja kaca shopping complex besar ( tak percaya? cuba try, baru tahu )
  • sesuai untuk semua jenis kulit walaupun ada ketika kulit saya kering, berminyak, atau berjerawat 
  • selamat untuk kulit saya dan tidak menghakis atau menggelupas sebab saya sangat fobia dengan produk yang menggelupaskan kulit 
  • bahan-bahan yang digunakan untuk menghasilkan produk Nutriwhite adalah daripada alam semulajadi tanpa bahan kimia
7 sebab kenapa saya recommend sangat Nutriwhite Gentle Action Makeup Remover;
  • TIADA Bahan Kimia
  • TIADA Paraben
  • TIADA Bisfenol-A
  • TIADA Dakwat Toksik
  • TIADA Peluntur Klorin
  • TIADA Formaldehid
  • TIADA Natrium Hidroksida

Nutriwhite Gentle Action Makeup Remover bukan sekadar makeup remover;
  • Melicinkan, melembutkan dan menyerikan kulit anda
  • Tunas Pokok Bic bertindak lembut untuk menyingkirkan sel kulit mati dengan menyeluruh tanpa merosakkan kulit
  • Aloe menyegarkan dan menegangkan kulit
  • Rumusan ringan, tidak berminyak dengan aroma yang menyegarkan

tanya saya best ke tak??? opkos TERSANGAT BEST...........bagi bakal pengantin, boleh buat set hantaran untuk bakal wife korang....hakak payung ko dik.....konpem bakal wife korang suka set nih.....hihihihihi




berminat nak cuba, boleh roger2 hakak okeyy.....


Untukmu Sahabat

jiwang tetiba......teringat pada sahabat, dikala susah dan senang..
maka lagu ini didedikasi khas untuk sahabat saya........
.
.
.
.
[Najwa Latif]
Kau ada dikala ku suka
Dikala ku duka
Setiap tangisan dan juga ketawa
Kau ada dikala ku perlu
Setia menemaniku
Pegang erat tanganku bila aku jatuh
Kau lah yang selalu
Selalu menemaniku
Mendengar kisah pahit manis
Hidup ku
Kau lah yang di situ
Setia menunggu ku
Kau lah yang satu
Menjadi sahabatku
[Syamkamarul]
Kau ada di kala ku jatuh
Di setiap bangunku
Terus menemaniku
Tanpa rasa jemu
Kau ada di setiap tawa
Di kala bahagia
Kau menjadi sahabatku
Selamanya
Kau lah yang selalu
Selalu menemaniku
Mendengar kisah pahit manis
Hidup ku
Kau lah yang di situ
Setia menunggu ku
Kau lah yang satu
Menjadi sahabatku
[Sleeq] RAP
Yeah sahabatku
Tetap bersamamu jika kau perlukanku
Dan ku tak kaku tak kekok
Kalau sampai buntu kita belok yok (yok)
Berjangkit sesama seperti mengusik si melatar
Kau kau jangan kau melampau
Dan kalau siapa mengusik Najwa
Tolong bagitau aku tapau
[Najwa Latif dan Syamkamarul]
Ku tahu ku kan selalu ada
Pada dirimu
Dan ku harap kau juga rasa begitu
Kau lah yang selalu
Selalu menemaniku
Mendengar kisah pahit manis
Hidup ku
Kau lah yang di situ
Setia menunggu ku
Kau lah yang satu
Menjadi
Kau lah yang selalu
Selalu menemaniku
Mendengar kisah pahit manis
Hidup ku
Kau lah yang di situ
Setia menunggu ku
Kau lah yang satu
Menjadi sahabatku
Sahabatku
menusuk ke jantung lagu najwa latif ni kan..... lirik pon bagus.....
*gaya kritikan dan ulasan orang biasa* hihihi...





Humayraa Yang Suka Memanjat



cabaran Work At Home Mom

berkejar-kejaran dengan Humayraa..

dia panjat, mama bwk dia turun..

dia panjat lagi, mama angkat bawak turun lagi.....

walaupun kerusi tu dah masuk sorok bawah meja, dia usaha lagi panjat sampai dapat.....

< Humayraa vs Kerusi >

at last, mama buat kerja sambil berdiri tanpa kerusi.....

Cinch Tea + Lemon, Hilangkan Mengantuk !




jom minum..

kasi hilang ngantuk petang nih......

semalam dah stay back siapkan preparation untuk kelas blog esok, ari ni sambung lagi...

naik buntang biji mata, tahan ngantuk...

minum cinch tea + lemon, lega bijik mata...dah segar balik....

Siapa Boleh Tolong??



tertanya-tanya jugak, siapa eyh ygmampu ubah hidup aku..

maka berjalan lah aku ke dalam bilik, mencari cermin yang tak seberapa besar dan penuh berhabuk..hahahaha *tak cuci cermin yea*

ok, nampak diriku di dalam cermin itu..

so, apa maksudnya..

nak berjaya, tak ada orang lain boleh tolong melainkan diri kita sendiri.....

dengan pertolongan Allah swt....

chaiyyokkk....!!!

Dinner Yang Meng'Kurus'kan



kekadang saya lewat tidur, bila ada banyak kerja yang nak diselesaikan...

so, kebiasaanya, ibu menyusu macam saya, cepat lapar....

nak makan nasi? petang tadi dah makan..

so, minum jer cinch shake mix coklat ni utk lapik perut....

kenyang
slim
cergas

complete mission!! hehehehehe

Minum Air Tenaga Sebelum & Selepas Berenang



kalau buat aktiviti berenang, penat jugak kan......
kadang tu boleh cramp...

so, mulakan aktiviti renang dengan minum air isotonik dulu...habis berenanh, minum lagi....

konpem cergas dan seronok jer swimming.....

cuba lah...

Dark Chocolate Sihat !

kene rajin makan lobak merah, tomato dan oren



#HealthTip

10 manfaat tomato yang akan buatkan anda jadikan ia menu wajib dalam masakan



tomato ialah buah, bukan sayur ~ oo, baru tahu..hihihi

biasanya tomato digunakan dalam masakan, minuman dan rawatan kecantikan 

tomato kaya dengan ;
  • lychopene
  • vitamin A 
  • vitamin C

vitamin A, vitamin C , kita dah tahu kan untuk kesihatan dan kecantikan, betul tak? tapi tak tahu apa itu lychopene dan apa manfaat lychopene dari buah tomato tu untuk manusia

Apakah Lychopene?


Lychopene ni lah yang buatkan tomato jadi warna merah..lagi merah tomato tu, lagi tinggi lychopene.

Lychopene ni banyak manfaat untuk kita..tapi pastikan makan tomato yang non-gmo yea. Dan pastikan jugak, setiap kali nak guna tomato, basuh bersih terlebih dahulu. Kalau boleh guna pencuci buah/sayur-sayuran (saya guna Basic H) .
melainkan tomato yang ditanam sendiri, inshaAllah, tak banyak guna racun serangga perosak. hihihi


10 Manfaat Tomato Untuk Kesihatan & Kecantikan



orang lelaki terutamanya digalakkan makan tomato. Ada kajian yang menyatakan tomato yang dimasak.dipanaskan, lebih tinggi kandungan lychopene nya... antara manfaat tomato ialah :
  • mencegah kanser prostat bagi orang lelaki
  • kaya dengan antioksidan yang boleh mencegah sel kanser
  • dijadikan ubat penyakit jantung
  • mengurangkan dan menghalang kerosakan dan punca penyakit yang disebabkan oleh kolesterol jahat (LDL) sehingga 90%
  • melindungi pembuluh arteri, jantung dan otak dari risiko serangan jantung dan strok
  • mencegah kerosakan arteri, sel-sel badan dan DNA
  • antioksidan yang tinggi di dalam tomato juga boleh mencegah penyakit arthritis 
  • mencegah bintik hitam dan jeragat pada wajah akibat sinaran cahaya matahari
  • membantu melambatkan kedutan pada wajah
  • mencegah kerosakan kulit akibat cahaya matahari (sunburn)

p/s : lepas nih jangan miss beli tomato..kalo boleh tanam sendiri, lagi bagus..muahahahahaha


Biskut Arab Mama Untuk Kakak Onnee !!



pertama kali buat biskut arab...tergerak hati nak belajar buat bila si Onnee sangat sangat sangat suka biskut ni......

mama nampak dia suka masa pergi open house kawan mama kat Ampang...umah auntie Yus...

lps tu, kali kedua, makan masa kelas agama kat FTC, auntie Shareena yg buat....

suka sgt sampai tak pandang dah kuih lain...

3x percubaaan godek2, ejah sana sini, dgn bantuan adek beradik #lovelyjutawan ,

maka terhasil lah biskut arab susu sebegini rupa...

walaupun rupamu hodoh, walaupun rasa ke lautttt,

makan jerrrr....hahahhhha...

#penat bergelumang dengan blog...misi siapkan tempahan blog sahabat2 Shaklee... main masak2 utk segarkan mata, tangan dan badan........
.
.
.
dan perutt !!!


HUTANG ~ pemberat hidup !!

siapa skang tak ada hutang, walaupun 1 sen???

memang saya tabik spring....sebab saya pun banyak hutang..

hutang kereta
hutang rumah
hutang belajar
hutang ngn mak ayah ( hutang ngan mak ayah ni lagii la banyakkk...33 tahun berhutang)

hutang...hutang..hutang..

yaAllah...takut pikir pasal hutang, lagi2 hutang yang ada riba.....

so sekarang, misi dan visi saya buat bisnes adalah untuk selesaikan semua hutang yang ada.....kerana Allah..

sebab Allah larang kita terlibat dengan riba....

berhutang tak salah, kalau ada keperluan dan tiada riba...

maaf yea, bab hutang, bab riba ni isu sensitif..saya cuma luahkan apa yg saya rasa...lain orang, lain cara..

lagi2 pakar kewangan dan pakar ekonomi..

saya ni tak belajar kewangan...belajar ikut buku dan pergi kelas agama je...hehehee..

wallahhualamm...




blog vitaminhouz.com sedang mengalami masalah teknikal yang serius !

saya nih risau, sebab last month, saya ada anjurkan giveaway kat blog vitaminhouz.com tu....tetiba tak boleh appear lepas beberapa hari saya renew domain.....aduhaii

so, kepada para blogger yg dah pon join GA tu, saya harap korang bersabar yea..saya tengah usahakan untuk dapatkan & repair balik domain vitaminhouz tu..huwaaaarrrrr...sedih hakakkkkk tau...

doakan semiga domain tu boleh dapat balik yea..tq uolls...& maaf atas segala kesulitan....


Untung Ada Kawan Yang Kerja Kat PTPTN

eyh..eyh...jangan salah sangka pulak..tiada kaitan dengan lupus melupus hutang PTPTN hokeyyh..hahahaha..

berdosa kalau tak bayar hutang tau...hutang itu wajib dibayar !

ni kes SSPN la ni......saya buka akaun SSPN-i kat anak sulung semata-mata nak dapatkan pengecualian cukai.....tanpa tahu yang SSPN-i ni banyak jugak benefit yang kita dapat....

antara benefit yang kawan saya gitau ;

  • covered insurans kalau savings kita minimum RM1000 ~ means, kalo penama (kita or suami), buat atas nama 3 orang anak...so, jumlah savings utk 3 org ni, min RM1000, automatik penama tadi dpt perlindungan insurans *mata yerbeliak terkejut ya amat..hahaha*baru ku tahu
  • dividen setiap tahun lebih tinggi dr Tabung Haji *yeke??* ~ nanti semak lah...hehehe



lagi?? kene lah hubungi pegawai SSPN utk bertanya lebih lanjut...atau korang boleh direct hubungi kawan saya ni, kawan masa sekolah teknik Kuala Krai, Kelantan.....whatsapp sajorkkk...sure dia reply punya...24hours service...kihkihkihk..




Pencuci Khas Untuk Shawl, Hijab, Dress Yang Penuh Manik & Labuci

orang pompuan, kalau tak ada koleksi shawl, hijab or dress yang lawa lg gojes dan bling bling, memang tak sah kan...bukan pompuan la nama ko..eyhhh..eyhh...hahahaha

sebab saya pun cam tu...shawl bermanik, dress yang ber lip lap ber sequin bagai, penuh gerobok....suka tengok ada macam2 warna.....

Neelofar Hijab
Radiusite
Sugarscarf
Bokitta Hijab
Bella Ammara
Hana Bella

saya memang sayang sangat koleksi2 hijab, dress, jubah & shawl semua...simpan kemas dan rapi....
yang paling penting, cara basuhan......

saya tak suka hantar dobi, kecuali pakaian yang kene dry cleaning je sy hantar ke dobi...yg lain, saya basuh sendiri...dan guna sabun & softener yang baik....invest la skit untuk koleksi saya yg ada tu....sayangggg !

utk elakkan manik2, or sequin dan warna kain pudar, saya tak guna sabun sebarangan...tapi saya guna sabun & softener Shaklee......

antara sebabnya ialah:
  • Selamat untuk digunakan pada semua fabrik yang boleh dibasuh
  • Mengekalkan warna pakaian yang putih dan menjadikan pakaian berwarna lebih berseri
  • Hipoalergenik
  • Tanpa klorin
  • Tanpa fosfat, borat, bahan perengsa
selain tu saya suka , sebab tak merosakkan kulit..sesetengah sabun, buat tangan kita jadi kasar..kalau basuh guna washing machine, ok la sebab tak kene tangan kan..tp sebab pakaian2 yg saya sayang tu, saya basuh guna tangan je.....so, sabun kene pilih2 jugak lah...huhuhu.....paling penting, JIMAT..hahahah...saya beli sabun & softener Shaklee ni, jimat lebih kurang setahun ....

cara basuhan :
  1. isikan sebaldi air
  2. letak 1 sudu besar sabun je dalam baldi dan kacau2 sikit ( saya bg contoh sudu yea, utk bg korang boleh agak sukatan dia)
  3. kemudian masukkan pakain tadi, rendam dalam 15minit.
  4. bilas dengan air bersih , jangan berus yea bju & tudung, kang berbulu lak....gosok2 , tonyoh2 je dengan tangan..muahahahahah..
  5. okey, lps dah bilas semua, rendam pakaian tadi dalam softener
  6. cara dia lebih kurang sama mcm guna sabun td gak, letak 1 atau 2 sudu besar (pun sama, saya hanya nak bg korang boleh agak sukatan dia..saya tak guna sudu, saya tuang macam tu je...hihihi)
  7. lepas tu, rendam sekejap pakaian yang dibasuh td dalam sebeladi air softener tadi...lepas 15-30 minit, boleh jemur terus..

Fresh Laundry 2.49kh
Soft Fabric 946ml

selamat membasuh yea...

*lagi best kalau dapat basuh kain di tepian sungai sambil berkemban...hahahahahahahhahhahaa*

okeyyyy, merapu sudaaaaaa....... adios !!


Bidan Bersalin di Putrajaya

tetiba nak up story pasal bidan bersalin nih..padahal anak saya dah cecah setahun 3 bulan..hahaha.....

actually, last week ada orang taya saya pasal bidan yang servis saya & baby......sebab dia tahu saya berpantang kat rumah sendiri je masa lahirkan anak ke2....

nak cari bidan bersalin yang ok dan murah dan yang buat benda-benda basic macam mengurut, mandikan baby, sunatkan baby, cukurkan kepala baby...hihihi......

biasanya yg ada, harga dan servis ikut pakej.. baisanya pakej lengkap semua, sedia makan, sedia air mandi , uruskan bayi dan sebagainya...yang tu sesuai untuk mama yang tak ada org bantu semasa berpantang.

masa saya dalam pantang hari tu, adik datang rumah , jagakan saya dalam pantang kalau husband pegi keje...so, bab tu saya tak perlu pikir...

kebetulan saya bersalin di Hospital An-Nur Bangi, so ada seorang bidan kat sana, ambik jugak upah mengurut dan sebagainya dengan kos yang saya rasa agak berpatutan kalau untuk kawasan Putrajaya , Bangi , KL Selangor ...

nama bidan tu , Kak Rogayah....ramah dan baik...beliau tak perlu dijemput dan dihantar...beliau boleh datang sendiri ke rumah kita....

kalau sesiapa berminat dengan servis beliau, boleh hubungi Kak Rogayah, nombor telefon 019-6480269.

kene arrange masa dengan beliau sendiri sebab beliau bekerja di Hospital An-Nur Bangi. Masa bersalin ari tu, beliau jugak tolong uruskan uri. Husband cuma ambik dan bawak pergi tanam je...

Kak Rogayah tengah cukur kepala Humayraa 


sudah botak...heheheh...ni masa Humayraa umur 7 hari... 


ok, nah sekali lagi saya up kan detail untuk book bidan mengurut dan sebagainya

Kak Rogayah | 019-6480269


bukan untuk mama dalam pantang jer beliau mengurut..mama yang dah rasa kenguh-lenguh badan pun, boleh mintak Kak Rogayah datang mengurut...saya dah lupa berapa caj yang beliau kenakan..tp bg saya, berbaloi dan berpatutan.

selamat mengurut ye mommies..hihihii..

Bila Berjumpa, Riuh Seblok E

sahabat sejak sekolah.....sekali jumpa, riuh setaman..sekali jupe, memang haruuuu.....hahahaha

rumah Fifi, rumah terakhir kot utk tahun ni....penutup Syawal 2016 , walaupun dah masuk 1 Zulkaedah....

btw, thanx Fifi atas jemputan....juadah siang tadi sangatt merbeles...sedappp ...

next year, turn sape lak wat open house?? hehehehehehe....








Bentan Bersalin

Nur Humayra Nadra , masih dalam pantang
abaikan benda putih atas dahi beliau...kihkihkih

Mama selepas bersalin, nak tak nak kene jaga diri betul-betul..si suami pulak, mestilah ambil bahagian menguruskan rumahtangga semasa isteri sedang berpantang.... demi kesihatan isteri jugak kan....melainkan kalau si isteri berpantang kat rumah mak nya...hihihihi...

Apa akibat kalau mama tak jaga diri semasa dalam pantang ?? ~ BENTAN BERSALIN

jangan main-main tau, bukan kicik punya hal....bentan boleh membawa maut tau.....silalah berpantang yea mama-mama semua.....mesti habiskan minimum 40-44 hari....sebaik2nya, 100 hari...ada jugak yg berpantang sampai setahun........ tengok keadaan badan seseorang.

Apakah Bentan?


ayat senang nak faham, bentan ialah suatu keadaan dimana mama selepas bersalin yang masih dalam tempoh berpantang, sakit semula walaupun sudah hampir tamat tempoh berpantang. Contoh, esoknya dah hari ke-40, tapi mama tersilap langkah terambil makanan atau tersepak ibu jari kaki dengan kuat, dan mengalami bentan, dan terpkasa berpantang semula. jika kurang bernasib baik, boleh membawa maut.....
Kebiasaannya, untuk kembali pulih tu makan masa jugak..ada yang berminggu-minggu dan berbulan-bulan lamanya untuk sembuh. bila keadaan ini terjadi, akan menimbulkan banyak masalah..


Punca Bentan Dalam Pantang



Rawatan Bentan


ini ada beberapa kaedah merawat bentan, sy rujuk buku Manual Kehamilan yg ditulis oleh /kak Engku @ Tengku Azmanira Raja Husin. boleh cuba rawatan ini, InshaAllah sangat membantu :

  • cekur, lada hitam, halia dan bawang putih ditumbuk dan dibalut pada ibu jari kaki
  • sapukan sehiris bawang merah pada ibu jari kaki
  • bagi memulihkan bentan yang teruk, ibu digalakkan untuk minum air rebusan secekak dan sawi dan jintan manis bersama gula batu. (Rawatan ini juga boleh diamalkan 2 kali seminggu semasa dalam tempoh pantang unutk mencerahkan mata).
  • gosokkan sedikit kunyit hidup dengan kapur makan untuk disapukan pada kuku kaki dan tangan.

Amalan Yang Mesti Buat Semasa Berpantang


  • sentiasa pakai sarung kaki (stoking)
  • jaga pemakan
  • mandi air suam, dan elakkan mandi air sejuk
  • jaga-jaga dengan ibu jari kaki...nak berjalan tu, perlahan je supaya tak terbabas langgar objek keras
  • elakkan minum ais, sebaik-baiknya air suam .air suhu biasa (suhu bilik) pun boleh


Muda Lagi Dah Kene Heart Attack?




#kolesterol jahat, mesti buang
biaq tinggai #kolesterol #baik jer...

kolesterol jahat nih, pembunuh senyap gak nih....

satgi duk dengar,

"eyh, muda lagi..dah kene heart attack"

"eyh, baru je semalam tengok sihat molek ada...dah kene strok ari ni?"

huhuhuhuhu....





jangan biarkan anda yg alaminya...cewwahhh...seram tak?seram tak?? hakak seramm dik...

dah 33 tahun kumpul macam2 jenis makanan dalam perut dan usus nih.... batu ngan kayu pun seme balun....hohohhohhhhoho...

dah tiba masanya kasi CUCI semua kolesterol jahat dgn Phytocol-ST ...


Anak Adalah Anugerah, Amanah & Ujian Daripada Allah s.w.t !!



saya ada 2 org anak...2-2 gugurl...

so,far senang nak jaga kalau bab kesihatan nih..Alhamdulillah, anugerah Allah.....

dua2 amanah Allah ni, sy bg protection ... ~ suplemen

1 set ni, jimat setahun utk 2 orang..

Auni, Meal Shakes 1/2 sudu teh 1x sehari je buh dalam susu dia.
Omega 1 biji , 1x sehari, tu pun dlm seminggu 2,3x je bagi...

multivitamin pulak, bg 1bj je sehari.tu pon 2,3x je seminggu....kene sorok2 baik punya dalam peti ais supaya dia tak boleh ambik sendiri...kalo tak, mau nya sebotol sehari dia balun..sedap bebenor gamaknya !!

chewable vitamin c, pon sama...
kasi Auni bila ada hari yang tak beri dia multivitamin...selang seli.....takkan nak bagi semuaaa serentakk kan..hehehee..

budak2 ni, x pyh bg banyak2....cukup sekadar prevention je..bg peluang kat antibodi dia utk bertindak sendiri....kihkihkihkih...

sama la Humayraa ni haaa...since dia baru je cecah umur setahun, saya kasi dia Meal Shakes & minyak ikan je..Meal Shakes sy bg sikit, ujung2 sudu teh je, msk dlm susu mama(dia still bf lagi..x campur susu formula).........
minyak ikan lak, saya picitkan sedikit masuk dalam bubur nasi atau puri yang dah siap msk...picit sikit je dah..sebab dia kecik lagi...so, sebijik minyak ikan tu, boleh la 3,4x picit...
kasi 1x sehari je dah cukup....kecik lagi kan...

minyak ikan ni nk bg sel2 berhubung..ngeh..ngeh...

of course for their brain & eye.... !!!

mak pak mana yg tak nak anak dia bijak genius kannnnn.....

korang pun mesti nak anak2 yang sihat dan bijak jugak,....betul tak?..betul tak?..heheehehe

wajah kesayangan ambo !

Lentok Sat !

#throwback

Nur Humayraa Nadra @18 January 2015

teman mama jalan-jalan menuntut ilmu ... hehehe




lentok sakan....

Tahniah, Dah Hamil !

apa perasaan anda kalau tetiba disahkan hamil setelah sekian lama menanti ??

opkos happy kan...happy gilerrr....sangat gilerr.... anugerah Allah yang tak ternilai..

yang belum lagi dikurniakan cahayamata, jangan give up...teruskan berusaha dan doa mintak dari si Dia... Allah swt...Dia je yang mampu beri...dan Allah sahaja yg tahu apa yg terbaik utk kita..kann..

actually saya nak share kisah happy petang ni...... ... saya pun ter hover excited walaupun saya tak kenal sahabat kawan saya nih.... heheheh

tahniah dan syukur saya ucapkan..

dan sahabat kita nih cuba consume GLA Complex selama lebih kurang 3 bulan....

akhirnya, dengan izin Allah, kini hamil 6 minggu.. ..... happy for her... sangattttt !!


Hello Tokki ~ Humayraa

hello..hello..helllooo...

tokki, Humayraa ni...


Jamuan Raya Lagiiii !!

warga shaklee di Pantai Timur, jgn lupa Sambutan Hari Raya Aidilfitri yg dianjurkan oleh Shaklee Malaysia..

jemput datang bawak family hokey.....ramai2 meriahkan majlis.. (•_•)


20 Tanda Awal Kanser

Satu ketika dulu, jarang mendengar orang sekeliling menghidap penyakit kanser. namun hari ini, penyakit yang digeruni ini semakin dekat dengan diri kita. Rakan-rakan di sekeliling dan juga ahli keluarga sudah ada yang disahkan menghidap kanser.    Kerap juga kita mendengar penyakit kanser payudara, kanser rahim, paru-paru dan sebagainya yang baru disedari oleh mereka rupa-rupanya sudah berada di tahap kritikal dan tidak boleh dirawat lagi. Menakutkan tapi inilah yang banyak berlaku.    Memang selalu berlaku penghidap kanser hanya menyedari diri menghidap kanser apabila penyakitnya sudah berada pada tahap akhir. Pengesanan pada tahap kritikal ini amatlah lewat.   

Sakit Biasa Mungkin Kanser    

Sebenarnya pada peringkat awal kanser menyerang tubuh, tanda-tanda penyakit ini sudah ada tetapi kita sering memgendahkannya. Kita mengandaikan tanda-tanda itu suma sakit biasa sahaja. Berikut adalah tanda-tanda amaran kanser yang perlu diambil perhatian.

1. Sakit perut atau senak perut. Salah satu tanda-tanda awal penyakit kanser kolon ialah berulang kali mendapat atau mengalami sakit perut tanpa sebab.  

2. Sakit seperti sesuatu menusuk masuk ke pankreas mungkin tanda kanser pankreas    

3. Perut kejang dan sakit perut berterusan. Petanda kepada kanser hati, mungkin juga leukemia kerana pada ketika ini, limpa sedang dibesarkan, menekan sebelah kiri perut yang sedikit rendah.  

4. "Asid Perut" kronik atau rasa perut penuh selepas makan yang sedikit. Tanda awal yang paling lazim untuk kanser perut adalah kesakitan di bahagian abdomen atas atau pertengahan perut. Anda merasa bagaikan perut anda dipenuhi gas dan selalu rasa pedih hulu hati. Ia mungkin terjadi selepas anda makan dan rasa kenyang biarpun anda baru makan sedikit sahaja. Oleh kerana rasa sakit ini boleh dihilangkan jika anda makan ubat mengandungi antasid, anda mungkin mengabaikan sahaja kesakitan itu.  

5. Kehilangan berat badan. Anda seorang yang tidak aktif tetapi jika berat badan anda turun tanpa dapat dijelaskan. Ketahuilah bahawa ini adalah petanda awal kanser kolon.        

6. Jaundis atau demam kuning. Barah pankreas, satu lagi salah satu 'pembunuh senyap' sering ditemui apabila seseorang menghidap jaundis. Jaundis adalah kuning kulit atau kuning kornea mata tetapi air kencing menjadi lebih gelap daripada biasa yang bukan disebabkan dehidrasi, najis berwarna merah tanah liat malah penyakit kuning juga boleh menyebabkan kegatalan akibat garam hempedu yang terlepas memasuki aliran darah.        

7. Berdehit atau sesak nafas. Sesak nafas, sakit dada atau darah keluar bersama air ludah adalah tanda-tanda kanser testis yang sudah merebak ke paru-paru.    

8. Batuk yang kronik atau sakit dada. Beberapa jenis kanser, termasuk tumor, leukemia dan kanser paru-paru boleh menyebabkan gejala yang meniru batuk atau bronkitis yang teruk.     

9. Kerap demam atau terkena jangkitan. Ini boleh menjadi tanda-tanda leukemia, kanser sel darah yang bermula dalam sum-sum tulang. Leukemia menyebabkan sum-sum tulang menghasilkan sel darah putih yang tidak normal yang mengerumuni sel darah putih yang sihat, mengurangkan daya tahan atau keupayaan melawan jangkitan kuman.   

10. Kesukaran menelan. Ia sering dikaitkan dengan kanser esophageal atau tekak. Kesukaran menelan kadang-kadang salah satu daripada tanda-tanda awal kanser paru-paru juga.   

11. Bengkak muka. Sesetengah pesakit kanser paru-paru mengalami keadaan bengkak atau kemerahan di muka. Ini terjadi kerana sel tumor  kecil menghalang saluran darah di dada, mencegah darah daripada mengalir dengan bebas daripada kepala dan muka.  

12. Nodus limfa yang bengkak di kawasan-kawasan lehar, ketiak atau pangkal paha (ketulan). Pembesaran limfa di leher atau ketiak kadang-kadang ialah tanda tiroid, kanser otak atau kanser tekak. Bengkak yang tidak menyakitkan pada peher, ketiak atau pangkal paha ialah juga tanda awal leukemia.   

13. Lebam teruk atau pendarahan yang tidak berhenti. Gejala tidak normal pada platelet dan sel darah merah boleh menjadi tanda-tanda leukemia. Tanda-tandanya ialah gusi berdarah semasa menggosok gigi dan lebam di tempat-tempat seperti jari dan tangan.   

14. Sembelit, cirit-birit dan perubahan dalam najis boleh menjadi tanda-tanda kanser. Seperti dengan banyak gejala lain, cara untuk memberitahu jika ini adalah perkara yang membimbangkan ialah jika ia berlaku pada lebih daripada beberapa hari tanpa sebab yang jelas seperti flu atau keracunan makanan.   Mereka yang didiagnosis menghidap kanser kolon sering memberitahu bahawa mereka lebih kerap membuang air besar dan masih tidak merasa lawas. Salah satu tanda-tanda awal kanser pankreas adalah najis berminyak, besar tetapi lebih pucat daripada biasa dan berbau sangat busuk kerana badan tidak menyerap makanan seperti sepatutnya.     

15. Sukar membuang air kecil. Tanda-tanda awal kanser prostat ialah anda tidak boleh kencing walaupun anda berasa hendak kencing. Bila sudah kencing pula anda susah hendak berhenti.   

16. Masalah ereksi. Sukar mendapat atau mengekalkan  ereksi adalah juga tanda anda mnghidap kanser prostat.   

17. Sakit pada pangkal paha, pinggul atau abdomen.  Satu tanda lain kanser prostat ialah lelaki kerap sakit di bahagian pinggang, paha atau bahagian paling rendah di belakang. Kanser prostat yang telah merebak ke nodus limfa merupakan ketidakselesaan dalam pelvis atau bengkak di kaki.     

18. Sakit belakang yang tidak diketahui puncanya. Sakit belakang boleh bermakna segala macam perkara. Sakit belakang pinggang dan lebih rendah boleh menjadi tanda kanser prostat, manakala kesakitan di bahagian belakang atas tanda kanser paru-paru. Sakit di bahagian abdomen atas dan belakang dalah salah satu daripada beberapa tanda-tanda awal kanser pankreas.  

19. Kanser kulit merujuk kepada kesakitan kulit atau kulit yang tidak sembuh, menjadi berkerak atau berdarah dengan mudah. Kebanyakan kita tahu bahawa tahi lalat mungkin menunjukkan anda ada kanser kulit tapi cari juga tanda-tanda lain seperti ketulan kecil yang berlilin atau sisik kering.   Biasakan diri anda dengan pelbagai jenis kanser kulit - melanoma, sel basal karsinoma dan karsinoma sel skuamus dan periksa kulit dengan teliti di seluruh tubuh untuk mengesan pertumbuhan yang kelihatan ganjil atau bintik.  

20. Perubahan pada kuku. Perubahan yang tidak dapat dijelaskan pada kuku boleh manjadi tanda beberapa jenis kanser. Coretan coklat atau hitam atau titik di bawah kuku boleh menunjukkan kanser kulit. Jika ada pembesaran hujung jari, dengan bahagian hujung kuku melengkung ke bawah boleh menjadi tanda kanser paru-paru.

sumber : Facebook Pakar Sakit Puan

Terima Tempahan Kuih Muih Sedap !!

hover kau tajuk entry kali nih..hahahahahahah...macam kau je kang yang ambik tempahan kuih.....

nak buat cekodok pun terkial-kial, inikan nak ambik tempahan segala kuih ...... simpan cita-cita tu dulu..bagi laluan kat orang lain yea.....hihihii..

sape2 yang duk KL ni, nak tempah kuih muih tradisional yang sedappp dan berbaloi baloi regenya, korang boleh contact kawan saya nih.......gerenti sedap dan lazat sangattttt...

korang pilih jer nak makan apa, ambik handphone, tekan nombor 019-3038137 Pn Liza ~ tinggalkan pesan...bila COD nanti, jangan lupa hulur uwangnya yea...hehehehhee...

boleh juga ke Facebook : Pn Liza

ok, sila cuci mata dan pilih ikut selera tekak memasing......






















yang biasa saya tempah dengan Liza nih, dan saya sangattt sukaaa....

~ nasi dagang ( eyh, tak der gambar yea...hihihi)

dan pernah makan

~ laksam
~ seri muka durian

yummmieee......

dijamin sedapp hokey...konpem tak kuciwa punya ...

cakap saje, sedap..sedap..tak guna kan..mesti ada review drp customer, barulah diyakini untuk buat tempahan, kan..kan..kan... !