Kerabu Sotong Ala Thai

kerabu sotong ala thai, tapi ada beberapa bahan yang tak cukup..hihihi..

so, saya letak je apa yang ada dalam fridge....

asalkan nampak macam kerabu, bercampur gaul, ok lah tu...rasa nya pun, boleh tahan la...lalu masuk tekak tu, pass...tak kene penalti..hahahahha...



senang je nak masak kerabu sotong,

sotong tu rebus dulu dalam air yang sikit je dah...sebab air sotong tu tak guna pun..dan sotong cepat masak..tak perlu masak lama sangat...

sementara sotong masak tu, sediakan bahan-bahan hirisan untuk kerabu, nanti nak gaul dengan hirisan sotong.

kacang panjang (hiris nipis dan bulat)
serai (hiris bulat )
tomato ( potong dadu )
bawang merah (hiris nipis)
lada merah (hiris nipis) boleh gak guna cili padi
perahan limau nipis
2 sudu makan cuka
garam secukup rasa
gula secukup rasa

bila sotong dah masak, toskan dan hiris nipis..campak je dalam mangkuk dan gaul rata..cuba try test rasa temgok, kalau ok, boleh hidang.kalau tqk ok lagi, tambah bahan perasa sampai rasa sedap..hihihi

sedapp kannn kerabu sotong....tp orang yang ada gout, kene tahan nafsu makan makanan laut..akan beri kesan pada anda...

kalau yg belum ada gout sekalipun, tapi suka bebenor makan seafood, haaa hati-hati okey....

seafood salah satu punca gout....

tapi anda boleh cegah gout dengan pengambilan suplemen yang biasa saya suggest kepada customer saya iaitu ;


  • alfalfa complex
  • performance drink
  • omega guard




nak cuba? boleh hubungi saya, 019.3121609...free consultation je.....


1 comment

Tegurlah, Bukan Menghukum . Sayangilah, Bukan Menfitnah
Maafkanlah, Bukan Membenci . Mudahkanlah, Bukan Menyusah
Jadi, Saling Ingat Memperingatilah . Kerana Kita Mudah Lupa & Alpa