Cuti Tanpa Gaji Selepas Bersalin

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

Semalam tak boleh nak tidur. Sakit perut sangat sangat sampai menggangu tidur. Kejap kejap terjaga. Dah sampai masa nak bersalin ke eyh? Tapi EDD 5 hari lagi. Kalau Onnee dulu, bersalin awal 2 hari. Takkan kali ni cepat pulak kan. Ermmm, dah masuk Jun ni, harapnya boleh bersalin 10 Jun kot..hahahah..boleh ke gitu? Nak sangat pergi National Conference Shaklee ni. Baikkk punya EDD jatuh pada hari pertama majlis tu....*stresss*

Teringin sangat naik stage ambik award...kali ni, meriah iolls tau. 8 anugerah saya dapat. Tambahan pulak CEO Shaklee, Mr. Roger Barnett turun Malaysia. Bertambah-tambah excited la nak pergi Shaklee National Conference tu. hurmmm

Cuti Tanpa Gaji Menjaga Anak Baru Lahir 

Entry kali ni saya nak cerita bagaimana nak apply Cuti Tanpa Gaji Menjaga Anak Baru Lahir. Cuti ni sah di jabatan kerajaan sahaja yea...hehehe.
Bagi pekerja swasta, atas budi bicara pihak syarikat anda la kot kan. (^__^)

Cuti Tanpa Gaji Menjaga Anak Baru Lahir diberikan kemudahan oleh kerajaan kepada staff wanita, selama 5 tahun ( 1825 hari ) sepanjang perkhidmatan. Kita boleh ambik sebanyak mana kita mahu, asalkan tidak lebih dari tempoh yang diberikan. Nak ambik sekaligus pun boleh, anak ambik sikit-sikit pun boleh.

Untuk jabatan kerajaan pun, tak semua boleh senang lulus. Ini jugak atas budi bicara bos. Kalau kerja di unit anda tak banyak dan tak sibuk, InshaAllah mudah kot nak dapat. Tapi, berbalik jugak kepada bos anda. Tu saya tekankan, apa pun, terpulang pada pihak atasan kita lah. Dan Doa..... Doa kan senjata kita yang paling power... Doa supaya CTG ni diluluskan dengan mudah tanpa banyak soal...hihihihihihihihi..Ala-ala mandremm la, tapi ni HALAL punya....kikikiki

Sebulan sebelum nak bersalin tu, buat surat dan isi borang siap-siap. Borang CTG tu, anda boleh mintak daripada admin. Buat surat tu pulak, tulis tarikh semasa anda sedang cuti bersalin, sebaik-baiknya sebulan selepas. Sebagai contoh, saya start cuti bersalin pada 1 Jun 2014. So, kat surat tu, saya tulis 1 Julai 2014.

Surat Cuti Tanpa Gaji Menjaga Anak Baru Lahir page 1

Berapa lama tempoh kita nak cuti, kene tulis detail. bila melibatkan cuti tanpa gaji ni, sehari pun akan diambilkira. silap percaturan, kene bayar balik atau potong gaji..muahahhahaha...
saya nak ambik CTG selama 3 tahun. selepas 3 bulan cuti bersalin, maka bermulalah CTG saya iaitu pada 1 September 2014. 

Cuti Bersalin 3 Bulan (90 Hari) Bergaji Penuh ~ 1 Jun 2014 - 31 Ogos 2014
Cuti Tanpa Gaji Menjaga Anak Yang Baru Lahir 3 Tahun ~ 1 September 2014 - 31 Ogos 2017

Untuk pengetahuan semua, CTG ni mestilah bersambung terus daripada Cuti Bersalin. kita tak boleh masuk kerja dulu, then baru nak apply CTG. Ini syarat yang perlu kita patuhi yang telah ditetapkan seperti dalam pekeliling. Anda boleh rujuk kepada bahagian pentadbiran untuk maklumat lanjut.

Surat Cuti Tanpa Gaji Menjaga Anak Baru Lahir page 2

Attach sekali surat ini dengan Borang CTG, seperti di bawah. Isi semua info dengan lengkap. Mintak fail peribadi kita daripada admin untuk fill in form ni. Semua maklumat, ada dalam fail peribadi tu. Dorang kan yang simpan. Hehhehehe...

Borang CTG page 1

Borang CTG page 2

Borang CTG page 3

Dah settle semua, jangan lupa mintak izin dan kelulusan daripada bos unit kita terlebih dahulu. Jangan jadi cam saya, terus submit ke admin..ahhahahahaha....
Bos kita je yang tahu keje kita macamana kan. Banyak keje ke tak? Ada kerja urgent ke tak? Ada keje penting yang kita perlu terlibat sama ke? Banyak perkara yang perlu diperhalusi lah , pendek kata.....ecehhh..

So, apabila semua clear jer, InshaAllah bos akan sokong untuk cuti kita tu. Dah dapat sokongan daripada bos unit, InshaAllah dah lepas satu step. Kemudian akan melalui bos besar pulak, Pengarah di jabatan kita. Haaa, yang ini pun beliau akan ambil kira banyak perkara sebelum boleh luluskan permohonan kita tu. Tapi, sokongan daripada bos unit kita tu, dah sangat-sangat membantu untuk "lepas"...

Bos kecik dah sokong. Bos besar pun dah luluskan......kene pulak pergi ke satu pihak lagi iaitu Bahagian Pengurusan Sumber Manusia...tapi jangan risau la, sampai sini confirm boleh LULUS punya. Dorang ni, approve ja sebab bos-bos di jabatan kita tadi dah bagi "lampu hijau" kan.

KEMUDAHAN CUTI MENJAGA ANAK

JENIS : CUTI TANPA GAJI (MENJAGA ANAK)
TUJUAN : Memberi peluang penyusuan dan penjagaan bayi oleh seseorang ibu selepas bersalin

SYARAT :
(a) Merupakan Cuti Tanpa Gaji
(b) Tempoh keseluruhan yang boleh diambil adalah sebanyak 1,825 hari (5 tahun)
(c) Boleh diambil sekaligus atau mengambil sebahagian daripadanya
(d) Tempoh cuti bermula selepas tamat Cuti Bersalin iaitu pada hari yang ke 61
(e) Tempoh cuti bermula pada tarikh pegawai melahirkan anak bagi pegawai yang telah menggunakan semua kemudahan Cuti Bersalin yang berkelayakan.
(f) Permohonan untuk meminda tempoh cuti ini hendaklah dikemukakan kepada Ketua Jabatan 30 hari sebelum tempoh cuti yang diluluskan tamat
(g) Mengemukakan perakuan bersalin berserta dengan permohonan cuti
(h) Tidak perlu menghabiskan baki cuti rehat terlebih dahulu

**saya siapkan permohonan awal supaya menyenangkan kerja admin, sebab saya memang dah plan awal nak CTG. Bagi anda yang tetiba nak CTG semasa dalam tempoh Cuti Bersalin, pastikan permohonan di buat sebulan sebelum Cuti Bersalin tamat. 

Semoga sedikit sebanyak info ini, boleh membantu anda yang berniat nak bercuti jaga anak.

Doakan saya semoga permohonan Cuti Tanpa Gaji Menjaga Anak Yang Baru Lahir lulus yea. (^_______^)

2 comments

  1. Assalam sis, boleh tahu dimana sis akan lapor diri masa habis CTG nanti? opis lama atau JPA?

    ReplyDelete
  2. Wassalam.

    Masa kita cuti nanti, kita akan dapat surat penempatan baru. Bila dah masuk keje nanti, lapor diri kat tempat baru tu. Nanti dorang akan arrangekan untuk jumpa BPSM pulak.

    ReplyDelete

Tegurlah, Bukan Menghukum . Sayangilah, Bukan Menfitnah
Maafkanlah, Bukan Membenci . Mudahkanlah, Bukan Menyusah
Jadi, Saling Ingat Memperingatilah . Kerana Kita Mudah Lupa & Alpa