Resipi Bubur Lambuk Terengganu

Bubur Lambuk Terengganu
Bulan puasa ni, bubur lambuk menu femes. Tapi bubur lambuk Terengganu jugak yang kena ngan tekak Ciktah. Dia punya rasa tu, sedap sangat dengan rasa manis ikan selayang, pucuk miding (pucuk paku merah) dan tambah budu pulak kan.

Sedappppp oiii.

Tapi yang mak Ciktah buat, lagi sedap. Air tangan mak lah katakan.
Masak satu periuk besar, habis licin untuk kitorang 8 beradik. Berbuka dan sahur taram makan bubur lambuk jer. Ngam-ngam.

Masa berbuka dah balun 2,3 mangkuk. Lepas terawih, balun lagi 2 mangkuk.

Korang try la buat. Resipi ni Ciktah kongsi resipi daripada mak Ciktah sendiri. walaupun mak orang Kelantan, tapi dia teror masak masakan Terengganu. Dah suaminya asal Terengganu kan. hihihi.

Masuk jer Ramadan, bubur lambuk Terengganu nih antara menu mesti ada. Tu yang tetiba teringin sesangat. Terus call mak kat kampung mintak resipi. 
Padan muka.
Zaman memuda dulu tak nak belajar masak ngan mak. Sekarang terkial-kial. 

Korang nak cuba rasa tak? Senang jer kalau nak masak sendiri. Nah Ciktah kongsi resipi.




BAHAN-BAHAN;

10 ekor ikan selayang (dibakar)
2 ulas bawang merah besar / 8 ulas bawang merah kecik
3 ulas bawang putih
1 sudu besar lada hitam
1 cawan beras
1@2 ikat pucuk miding (pucuk paku merah)
1/2 kotak santan (guna santan fresh tu lagi sedap)
Budu
Kerisik kelapa (ni ciktah tak buh sebab takdak..hihi)
Air secukupnya.

CARA-CARA BUAT;

1. Blend bawang merah + bawang putih + lada hitam.
2. Bakar ikan selayang. Dah siap bakar, asingkan isi dan tulang. Isi ikan tu racik kecik-kecik. Ada orang blend ikan tu. Tapi tak sedap sangat la kot rasanya.
3. Sementara tu, masak bubur nasi macam biasa. Bila dah agak2 nasi tu kembang, boleh masukkan bahan2 yang dah di blend tadi. Kacau2.
4. Pucuk miding tu, ambik daun2 dia ja. Batang tu buang dalam tong sampah. Hihi
5. Masukkan ikan tadi sikit sikit sambil kacau.
6. Lepas tu masukkan santan, sayur.

Kene kacau kacau lepas masukkan santan. Kang berketul-ketul pulok.

Jangan lupa buh garam dan gula secukup rasa. Boleh masukkan budu sesedap rasa. Seeloknya budu yang warna hitam tu.
Kalau budu merah, jadi lah bubur lambuk merah. Hahaha

Ciktah tak letak ajinamoto. Kalau korang nak bubuh, boleh jer.

Nak sedap lagi, taruk daun kadok. Tapi duk Putrajaya nih, mana lah nak cari daun kadok. Kat pasar malam pon tak ada. Huhuhu

Korang cubalah sendiri nah. Cuba try sedap ke idok.

Orang-orang Terengganu, konpem teror masak bubur lambuk. 

sebelum makan bubur lambuk yang bersantan nih, jangan lupa telan Phytocol ST untuk prevent daripada kolesterol jahat.

Kita lawan dia, waaachhaaaaa !

Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2017 di PWTC


Rombongan ke Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2017.
Kalau nak pergi sendiri dengan anak-anak, aku rasa memang tak pergi ke sudah lah.
dengan anak-anak yang kecik lagi, bukannya boleh lepak lelama kat pesta buku nih. 
kebetulan opis aku ada buat rombongan mak jemah ke pesta buku, aku join lah sekali.
peluang depan mata,...hihihi



seronok pulak naik bas..hahahah
bila mak-mak terlebeh eksaited kan... (^__^)

dari opis aku ke PWTC ni dekat jer, naik bus, 10-15 minit dah sampai dah.
ramai pengunjung.
tapi aku terlupa la pulak nak ambik gambar suasana dalam PWTC tu..adeihhh.

tak per lah, yang penting aku nak bagitahu, korang ajak orang kampung datang pesta buku reramai.
murah-murah semua buku. kalau kita beli kat kedai, harga memang jauh beza.

bagi pembayar cukai macam aku, belian buku boleh dapat pengecualian cukai sebanyak RM1000 setahun. So, simpan resit semua buku yang dah beli tu. next year boleh guna. 

Aku tak beli banyak buku pun. Ada beberapa buah buku untuk anak-anak jer.
Buku-buku yang aku memang dah lama cari, kisah-kisah Rasul yang boleh aku ceritakan pada anak-anak-anak supaya dia kenal siapa Nabi kita. InshaAllah

kalau frozen, sofia the first, hat tu depa memang teror. hahahaadoii



20 Sirah Hidup Rasulullah SAW tu harganya RM20 daripada harga sebenar RM29.90
buku 25 Rasul Pembawa Rahmat tu pulak, RM25.00 jer daripada harga sebenar RM37.90



panduan solat ni, sebelum ni aku dah pernah beli...tapi tak tahu hilang entah kemana dah.
kali ni, beli lagi..harap-harap dah tak hilang.
lagipun Auni dah 6 tahun, so inshaAllah dia boleh simpan buku-buku dia elok-elok.
Panduan Solat lengkap tu RM 5.00 jer tau. 

Buku Graded Phonics Readers tu RM 20.00. harga sebenar RM 27.90 
Buku ni disertakan CD. Aku dah try buka tadi, bagusnya CD ni sebab anak-aank boleh belajar cara sebutan yang betul tiap patak perkataan english. 
senang lah anti aku nak mengajor bebudak nih.. hihihi



buku yang patut ada untuk koleksi kisah tokoh agama. 
RM 10.00 shj. Harga sebenar, RM23.00


Ni pulak untuk adik bongsu aku kat kampung. Langganan tutorial. RM28.60 setahun untuk UPSR. Walaupun dia baru darjah 5,  sesuai jer untuk dia.

Untuk langganan dorang akan pos terus ke rumah setiap tutorial yang dikeluarkan saban minggu. Tapi dorang akan pos 2x sebulan, setiap 2 minggu.





buku nota cute, RM 5 each. aku beli sebab cute sangatt...hihihi


cer teka apa bende ni??

bukan purse tau..
ni Al-Quran .
cun giler cover dia..
bawak kemana-mana pun orang tak perasan itu al-Quran sebenarnya.

banyak lagi buku yang dijual kat sana.
macam-macam ada....

Dari sumber, Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur (PBAKL) ni perhimpunan 1,000 penulis dari seluruh Asia Tenggara. Pesta buku ni bermula pada 28 April hingga 7 Mei 2017. 

Sempat lagi nak pergi. Ahad ni last day.