Teknik Paling Mudah Cuci Rel Sliding Door



Sebelum ni dengar orang guna baking soda/bicarbonate soda sebagai bahan pencuci untuk spring cleaning seluruh rumah.

Konpius. Baking soda? Bahan buat kek tu ke? Boleh cuci rumah?
Mula-mula aku keliru dengan baking powder. Rupanya baking soda tak sama dengan baking powder.

Nak Satay Sedap, Jom Buat Sendiri Dengan Resipi Mudah Ni



Satay ni antara feveret aku jugak la. Kene pulak dengan kuah kacang yang sedap dan kawww, boleh lupa laki kat sebelah. Hahahaha.

Tapi selalunya merata kedai dan restoran aku terjah cari satay yang sedap. Kalau orang tak reti buat, memang tak sedap. Kering jer dan tak juicy. Haaa gituuuu katanya chef. Eyhhh. Kihkihkih.

Prelove Paperdorable Planner 2017


dah tengah tahun, baru nak merasa Planner by Paperdorable nih. memang adorable sangat sama macam nama dia. high quality dah tentu. yang penting, aku dapat harga murah.

My 1st Washitape Untuk Planner 2017



Tak tahu lah penyakit apa yang melanda aku sekarang ni.

Tetiba datang giler washitape dan giler kan segala aksesori planner.

Mulanya kisah aku berjinak dengan planner ni dah lama. Cumanya tak tahu pulak planner ni orang design dan deco dia jadi cantik dan kiut.

Pesanan Dr Hamid Arshat Kepada Wanita & Pesakit-Pesakit Beliau - Jaga Kesihatan Sebelum..

sumber gambar : pakcik google
Ada orang kondem suplemen dan segala alternatif yang ada untuk mencegah penyakit. Katanya boleh merosakkan buah pinggang.

Memang ada, tak dinafikan banyak kes macam ni.
Biasanya kita disarankan minum 8 gelas air sehari kan, tapi bila ambik suplemen, kita kene minum lebih banyak air kosong, lebih kurang 2 liter - 3 liter setiap hari.

Formulanya, setiap 25kg berat badan kita = 1 liter air.

kalau berat badan korang 55kg, means korang kene minum 2 liter air atau lebih.

Berkenaan kesihatan, apa kata kita ambil nasihat daripada mereka yang pakar dan yang paling penting, berpengalaman.

Laksa Penang style Mek Kelate


Laksa Penang style Mek Kelate

laksa Penang yang pekat likat sedap terangkat nih, memang ada banyak jual kat bazar, kat kedai. tapi hasil air tangan sendiri jugak yang extra dabel sodapp.

Resipi Bubur Lambuk Terengganu

Bubur Lambuk Terengganu
Bulan puasa ni, bubur lambuk menu femes. Tapi bubur lambuk Terengganu jugak yang kena ngan tekak Ciktah. Dia punya rasa tu, sedap sangat dengan rasa manis ikan selayang, pucuk miding (pucuk paku merah) dan tambah budu pulak kan.

Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2017 di PWTC


Rombongan ke Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2017.
Kalau nak pergi sendiri dengan anak-anak, aku rasa memang tak pergi ke sudah lah.
dengan anak-anak yang kecik lagi, bukannya boleh lepak lelama kat pesta buku nih. 
kebetulan opis aku ada buat rombongan mak jemah ke pesta buku, aku join lah sekali.
peluang depan mata,...hihihi

Heidaia Beauty Velvet Lip Paint - Lipstick Yang Buatkan Bibir Sensitif Makin Seksi & Menawan


Assalamualaikum, hi!

Aku nak share pasal salah satu produk yang baru ter suka sangatttt!

pasal apa? pasal dia tak ada parabens... sejak makin berusia ni, kulit aku semakin sensitif..kalau dulu, balun pakai mekap tiruan pun, ok lagi...skin menten cun punya tanpa tumbuh sekoq jerawat pun... sekarangggg, jangan harap..walaupun produk tu well known, tapi aku tak boleh pakai (ada beberapa brand jer la, sebab aku bukan jenis giler kosmetik.hihihi)

Pin Shawl Owl & Mickey Mouse by musecandy



Hi, Assalamualaikum !!

Hari ni aku nak share pasal pin shawl yang cute mute nih...aku beli daripada seller di Instagram iaitu @musecandy. Ini bukan review produk atau iklan berbayar tau ! Sesaje nak berkongsi.

Pengalaman Menginap di ROSA MALACCA, Melaka

Premier King Room

tak sabar nak cerita pasal Rosa Malacca ni...
sedikit review daripada saya yang berpeluang stay 1 malam kat Rosa Malacca ni tempoh hari...
penginapan saya di sini hadiah dan sponsored by cucu Shaklee saya, Pn Sapinah Muhammad, yang juga owner DAS ABDUL GLOBAL, pembekal bantal hotel DAG di Malaysia.

Business Leader National Conference 2017


 seawal pagi sebelum masuk hall
wefie bersama encik husband

Alhamdulillah, 18 Februari 2017 | Sabtu yang lepas, M2M berpeluang join Shaklee Business Leader National Conference yang diadakan di Sunway Pyramid Convention Centre, Bandar Sunway. Event ini julung kali diadakan oleh Shaklee Malaysia. Yang paling membanggakan ialah jemputan ke event ni hanya terhad buat Business Leader sahaja. Dan lebih membanggakan lagi, M2M adalah salah seorang Business Leader yang dijemput, bersama-sama suami. Syukur!

Liquid Foundation Lo'real Sesuai Dengan Kulit Allergic



Saje nak kongsi experience dgn kawan 2 ..especially yang tak berapa pandai nak mekap ala2 #MUA tu juz like me..ahakz.....dapat touch up sikit2 asal berseri skit, ok la kan..muahahah

Ada beli bende ni last week. Saje try..1st time. Lbh krg seminggu iolls pakai #liquidfoundation #loreal ni...

Berjaya Buka Akaun ASB Anak


Pastikan korang cukup dokumen sebelum ke bank atau pejabat pos untuk buka akaun ASB. Kalau tak, susah nak setel cepat.

Dokumen Penting Wajib Ada Bila Nak Buka Akaun ASB Anak


Assalamualaikum wbt

Sekarang baru aku teringat nak buka akaun ASB anak-anak. Sebelum ni aku cuma buatkan akaun Tabung Haji jer untuk dorang. Masih belum terlambat untuk mulakan simpanan ASB kan.

Aku nak buka akaun di pejabat pos ajer, senang dan mudah. Lagipun pejabat pos terletak di bawah pejabat aku jer. So, bila ada masa  terluang, aku boleh pergi bila-bila masa.

Sambut Tahun Baru Cina di Ipoh bersama Eta & Daniel


Cuti panjang sempena Tahun Baru Cina, aku plan nak balik Kelantan... sebelum tu, husband aku ajak balik Penang dulu sebab dia nak tengok games bola sepak kat Stadium Batu Kawan, Penang vs Perak.
esoknya, baru gerak balik ke Kelantan.

Lirik Lagu DIRGAHAYU Faizal Tahir & Dato’ Siti Nurhaliza

Lirik Lagu Meghan Trainor - Like I'm Gonna Lose You

Sumber gambar : Billboard

BACK TO SCHOOL GIVEAWAY

KLIK Banner kalau nak join Giveaway ni..

nanti boleh tengok syarat-syarat camna nak join GA nih...
simple jer..

aku berminat nak join GA nih sebab hadiah yang menarik..aku suka notebook , aku suka stationery...

dannn

of course la nak support rakan blogger, + support mereka yang baru nak mulakan bisnes...

jarang jumpa anak muda sekarang yang berani untuk berniaga...cabaran berniaga nih lagi hebat dari kerja makan gaji tau...

aku pun bisnes, so InshaAllah tahu sedikit sebanyak duir dan ranjau ber bisnes nih...

yang penting, kene CEKAL, KUAT SEMANGAT, SEMANGAT JUANG YANG TINGGI, TAK MUDAH GIVE UP, KENE RAJINNNNN, MENTAL KUAT sekental EMAS supaya kita tak mudah rasa down bila kene kutuk atau kene kritik. ....

ok, korang...GOOD LUCK !!

2017 FIRST GIVEAWAY BY SFRNFZL

KLIK Banner ni kalau nak join giveaway


JOM support rakan-rakan blogger. XOXO

Planner & Calendar Giveaway

KLIK BANNER UNTUK JOIN GIVEAWAY


Sebelum ni aku ada menang giveaway yang hadiahnya set Pocoyo and friends yang cute mute..seronok pulak rasanya sebab aku nih jarang nak menang menang hadiah nih..hahahah

kali nih, memang rezeki anak-anak..Alhamdulillah, happy...

so, untuk kali nih pun, nak try lagi join giveaway..sambil2 support rakan blogger, ye tak?? hihihi

korang yang nak join GA ni, klik je banner kat atas tu yea...

then korang follow je la syarta-syarat yang penganjur dan tetapkan..senang jer..

-------------------------------------------

Hadiahnya ialah 3 kalender meja MSU
1 planner MSU

Pemenang yang dicari : 4 orang
Hadiah tambahan akan ada bergantung pada penyertaan dan kegilaan tukang buat GA ini.. hehehe..

Pemilihan pemenang adalah menggunakan random.org
Tamat pada : 23.01.2017
Pengumuman pemenang : 24.01.2017
Tuntutan hadiah : 24-26.01.2017
Hadiah akan dipos pada : 27.01.2017 (Insya Allah)

Menang GIVEAWAY BY CERITERAIBU.BLOGSPOT.COM


Assalamualaikum wbt,

Alhamdulillah, rezeki Onnee & Humayraa, menang GIVEAWAY BY CERITERAIBU.BLOGSPOT.COM, hadiahnya -->> set Pocoyo and Friends

Happy 5th Birthday Nur Hadfina Auni



Assalamualaikum wbt

5 November 2016 | Sabtu 
genap umur kakak Onnee 5 tahun.

Happy Birthday anak mama..

mama dan abah doakan kakak Onnee menjadi anak yang soleh, bijak pandai, berguna kepada agama, bangsa dan negara..
menjadi manusia yang mempunyai semangat juang yang tinggi, keinginan yang kuat untuk mencapai kejayaan dan manusia yang baik budi pekerti ..InshaAllah

Takwim Cuti Sekolah di Malaysia tahun 2017



 Assalamualaikum wbt

Tahun ni kakak Onnee dah start sekolah tadika, dan of course tak boleh nak ponteng sesuka hati lagi dah macam dulu-dulu..sesuka hati nak pergi sekolah ke tak ...

Jadual Pembayaran Gaji Kakitangan Kerajaan 2017

Sumber: google
Assalamualaikum wbt

Rasanya belum terlambat aku nak share jadual nih.... sampai hujung tahun pun masih ada yangh akan cari jadual nih, betul tak?? eyh, ke aku sorang jer..hahahahah

Jenis-Jenis Emas Yang Mesti Ambil Tahu Supaya Tidak Mudah Tertipu

Gambar hiasan sajork. Bukan aku punya. Hihi

Tak ramai yang celik pasal emas ni...kene tipu pun ramai.. macam aku dulu pun, buta jugak pasal emas ni..aku ingatkan emas ni semuanya sama. Rupanya banyak kategori emas.. yang murah, yang mahal, yang lembut, yang keras, yang solid, yang hollow...haihh banyak laa..macam2 jenis duk ada...